Sighetu Marmatiei

MUZEUL SATULUI

Muzeul Maramureşului din Sighetul Marmatiei este un muzeu zonal având ca arie de reprezentare provincia istorică Maramureşul. Structura actuală a muzeului îl încadrează ca tip în rândul complexelor muzeale care sunt reprezentative la nivel naţional pentru fiecare provincie istorică a ţării: Muzeul Moldovei la Iasi, Muzeul Bucovinei la Suceava, Muzeul Olteniei la Craiova, Muzeul Banatului la Timişoara, Muzeul Ţării Crişurilor la Oradea, Muzeul Transilvaniei la Cluj Napoca şi altele.

Se deosebeşte de muzeele create pe structurile administrativ teritoriale, adica muzeele judetene, care în general sunt eterogen constituite.

Muzeul nostru funcţionează ca un complex muzeal cu dominantă etnologică (muzeu cu expunere pavilionară şi muzeul în aer liber) dar şi cu secţii de istorie-arheologie, istoria culturii şi memorialistică, ştiinţele naturii, galerie de artă şi mai multe conservări “in situ” ca puncte muzeale în principalele subzone ale Maramureşului.

Muzeul funcţionează pe baza unui Regulament de ordine interioară aprobat, sub îndrumarea logistică a Direcţiei Muzeelor din Ministerul Culturii având ca verigă Direcţia pentru cultura, culte si patrimoniu a judeţului Maramureş.

MEMORIALUL DURERII

Acest memorial al durerii aduce un binemeritat si emotionant omagiu victimelor comunismului. Celulele au fost transformate in spatii expozitionale. Inchisoarea Sighet a functionat intre 1898 si 1977, perioada in care a dobandit o notorietate intrecuta de putine institutii de acest gen. S-a facut remarcata in special intre 1950-1955, cand detinuti politici ilustri (fosti ministri, generali, academicieni si episcopi) au fost intemnitati aici. In cele 72 de celule au fost inghesuiti 180 de membri ai cercurilor conducatoare din epoca interbelica, cel putin doua treimi dintre ei in varsta de peste 60 de ani. Au fost tratati cu o cruzime infioratoare si multi si-au gasit aici sfarsitul. Printre acestia s-a numarat si Iuliu Maniu, astazi considerat martir al neamului. Politician incoruptibil, a organizat lovitura de stat din august 1944.

Pagina oficiala a memorialului: www.memorialsighet.ro