Cimitirul vesel

Aflat la doar 18 km vest de Sighetu Marmatiei, Cimitirul Vesel este unul din cele mai vizitate atractii din Maramures, turistii putand admira celebrele cruci sculptate de mesteri locali, vopsite in culori vii dar avand predominant culoarea albastra specifica cimitirului.

In 1935, sculptorul in lemn Stan Ioan Patras a avut ideea infiintarii unui altfel de cimitir, unic in Romania si in lume, care sa reflecte viata si personalitatea celui decedat intr-o prezentare mai vesela. Initiativa sa a avut ca efect infiintarea Cimitirului Vesel din Sapanta. Peste ani, acest cimitir a ajuns unul din cele mai cunoscute atractii turistice din Romania si a adus comunei Sapanta recunoastere pe plan mondial.

Fiecare cruce prezinta in partea superioara o imagine sculptata care evoca un moment important din viata celui decedat. Sub aceasta imagine, scurte poezii sau texte rimate descriu cu umor, in grai popular si la persoana I, viata celui care zace acolo, care a fost meseria lui, care i-au fost viciile sau cand si in ce imprejurari a murit.

Dupa moartea creatorului cimitirului, Stan Ioan Patras, in 1977, munca acestuia a fost continuata de ucenicul acestuia, Dumitru Pop, chiar in gospodaria unde maestru sau si-a desavarsit sculpturile. Casa care a apartinut lui Stan Ioan Patras este in prezent muzeu si se afla la 600 m de Cimitirul Vesel.

Cimitirul este deschis vizitarii zilnic, in toate anotimpurile, atata vreme cat lumina naturala permite turistilor sa admire celebrele cruci.