Monumentul Eroilor Moisei Maramures
Monument realizat in memoria martirilor din Moisei care au fost ucisi de trupele horthyste in retragere. Monumenrul Eroilor Moisei cuprinde 12 figuri din piatra, din care 2 reprezinta chipuri omenesti si 10 reprezinta masti traditionale maramuresene. Ansamblul a fost realizat de sculptorul maramuresean, Gheza Vida, in locul unde au fost ingropati martirii.
Localizare: Monumentul Eroilor Moisei se afla la iesirea din Moisei spre directia Borsa (jud. Maramures), pe partea dreapta. DN18, Moisei 437195, Romania
Program de Vizitare: Marti – Duminica deschis intre orele 9.00 – 16.00 / Luni: inchis.
Taxa: nu se percepe taxa de vizitare
Contact: 0743962643
Istoric
In 23 August 1944, Romania a trecut de partea Aliatilor iar trupele romane au inceput lupta pentru recastigarea Transilvaniei de Nord. Frontul inainta in Ardeal cand s-au produs crimele de la Moisei.
Cei mai multi dintre martirii de la Moisei au facut parte din unitati militare de munca fortata si executau lucrari cu caracter genistic in Muntii Maramuresului. In conditiile apropierii fortelor militare aliate si a dezagregarii frontului, cei incorporati in unitatile de munca fortata au plecat spre casele lor trecand linia frontului.
Unii au reusit. Altii nu. O parte din cei capturati de jandarmii maghiari au fost inchisi intr-un lagar improvizat din Viseul de Sus, tinuti mai multe zile in conditii mizere si fara hrana. In ziua de 14 Octombrie 1944, trupele maghiare în retragere pe Valea Izei, au urcat prizonierii din lagarul de la Viseul de Sus intr-un camion si i-au transportat periferia comunei Moisei in doua case de lemn. Au fortati sa intre in casele de la periferie si au fost impuscati de catre unguri prin usi si ferestre. Apoi, armata ungara in retragere a incendiat localitatea Moisei. La doua saptamani dupa comiterea masacrului, cand localnicii evacuati de autoritati s-au reintors in sat, cadavrele celor ucisi au fost inhumate intr-o groapa comuna, deasupra careia s-a inaltat un obelisc din patră. Au fost identificate 31 de victime, intre care doi supravietuitori. Victimele erau originare din județul Mureș, Cluj și Maramureș.
In amintirea victimelor au fost transformate cele două case, in case memoriale, si a fost ridicat si ansamblul sculptural. Monumentul Eroilor Moisei este format din 12 figuri din piatra, din care 2 reprezinta chipuri omenesti si 10 reprezinta masti traditionale maramuresene. Ansamblul a fost realizat de sculptorul maramureşean, Gheza Vida.
Numele martirilor: Ioan Andreica, Simion Sabau, Ioan Sabau, Simion Pop, Vasile V. Curticapeanu, Vasile T.Curticapeanu şi Toader Blaga, Petru Bejan, Mihai Baciu, Lazar Buja, Augustin Ghibutiu, Simion Gorea, Gheorghe Grad a Beloaiei, Vasile Hosu şi Iacob Pelea, Vasile Poni, Vasile Judecan, Vasile Oltean, Ioan Osorhean, Nicolae Sacui, Ioan Pop, Vasile Savina, Mihai M.Radu, Mihai R.Radu, Ştefan Pelea, Alexandru Raica, Ioan Strete, Gheorghe Ştefan şi Ştefan Tomoioaga.
Cele 44 de trepte care duc la Monumentul Eroilor Moisei, simbolizeaza anul cand au fost ucisi romanii.
Potrivit scriitorului Pop Simion, mastile ar striga: „Intaia masca: sa nu se mai traga in oameni nevinovati! A doua masca: sa nu se mai prade granele din hambare si fructele din pomi! A treia masca: sa nu mai fie aruncati feciorii in razboaie! A patra masca: sa nu mai fie inchisa lumea in tarcuri! A cincea masca: sa nu se mai ia vitele din batatura! A sasea masca: sa nu mai fie pangarite fiicele omului! A saptea masca: sa nu mai fie spurcat meleagul cu transee, sarma ghimpata si icre ale mortii! A opta masca: sa nu mai piara oameni, in dorul lor de libertate, pe drumurile instrainarii! A noua masca: sa nu se mai dea foc caselor! A zecea masca: sa nu mai existe lagare ale mortii!” (via: cesavezi.ro)