Cascada Cailor

Cascada Cailor este cea mai inalta cadere de apa din Romania avand o inaltime de 80 m repartizata pe mai multe trepte, cea mai inalta dintre acestea avand 18 m.

Legenda spune ca numele cascadei provine de la o intamplare petrecuta aici cu mult timp in urma. O turma de cai a fost incoltita in timpul unei furtuni de catre un urs pe marginea platoului de unde se formeaza cascada iar din cauza spaimei si in lipsa vizibilitatii, caii au sarit in gol pe langa cascada si au murit.

Cascada se afla la altitudinea de 1300 m, in apropierea Complexului Turistic Borsa (3 km), in cadrul Rezervatiei Piatra Rea. Cascada s-a format pe cursul raului Fantana iar caderea de apa incepe de pe podisul ‘Podul Cailor’.

Accesul turistilor la Cascada Cailor se poate face dinspre Complexul Turistic Borsa sau de pe creasta muntilor Rodnei. Cei care urca dinspre Complex o pot face pe jos, pe traseu marcat cu triunghi rosu (2 – 3h) sau urcand cu telescaunul (10 lei adulti, 5 lei copii) si apoi continuand pe jos 1 km. Cea de-a doua optiune permite vizitarea cascadei inclusiv iarna, cand intreaga cadere de apa este inghetata.