Biserica de Lemn Borsa

Biserica de Lemn Borsa Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Monument Istoric Borsa, Maramures – sec. XVIII

Biserica de lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, poarta Hramul pe care l-a avut si Manastirea din Perii Maramuresului, care a devenit apoi Stavropighie Patriarhala prin Tomosul Patriahului Ecumenic Antonie de la Constantinopol, anul 1391.

Localizare: in centrul orasului Borsa, pe drumul national DN18.
Program de Vizitare: Biserica de Lemn Borsa este deschisa zilnic intre orele 9.00 – 18.00 -> program de iarna si 9.00 – 20.00 -> program de vara.

Taxa: nu se percepe taxa de vizitare. Contact: 0741 293 088 / 0743 319 478

Istoric

Biserica de lemn actuala se afla in partea centrala a orasului Borsa si a fost precedata in timp de alte monumente de lemn.

Monumentul istoric ce este biserica de lemn Borsa a fost reconstruit se pare dupa anul 1717, cand lacasul de cult anterior a suferit de pe urma invaziei tataresti din Borsa. Borsenii au luptat si au invins pe tatari in ziua de 4 Septembrie 1717, avand in fruntea lor pe preotul Lupu Sandru. Locul unde s-au dus luptele poarta pana azi numele de Preluca Tatarilor.

Poligonala decrosata, naos dreptunghiular cu bolta semicilindrica suprainaltata, naos tavanit peste care se ridica turnul clopotnita si un pridvor deschis pe fata de vest, cu etaj. Acoperisul sindrila are dubla poala, iar turnul un foisor cu arcade peste care se inalta flesa zvelta. De o deosebita valoare este pictura interioara realizata la 1775 de un anonim, ce se remarca prin cromatica deschisa in care predomina albul, caramiziul si albastrul, culori specifice zonei, dar si prin chipuri in miscare cu fete bine individualizate, prezentate intr-o succesiune fara restrictii in plan spatial si tematic.

In naos, deasupra usii de intrare, troneaza un vultur cu doua capete avand in stanga Izgonirea din Rai si in dreapta uciderea lui Abel. Unele icoane pictate pe lemn fac parte din Patrimoniul Cultural National iar unele dintre ele sunt executate de cunoscutul pictor Ponehalsky.

In aceasta Biserica s-au pastrat si unele carti de cult de valoare dintre care amintim Biblia lui Bob, Blaj, 1795 care in prezent se afla in Muzeul Manastirii Barsana.